wtorek, 12 stycznia 2016

Ciasto fasolowe ... przepis na babeczki

Na prośbę blogowej duszyczki Bożenki podaję przepis na zaskakujące w smaku ... ciasto fasolowe tzw . brownies ... 
 ja piekę z niego babeczki  ... dla mnie rewelacja ...



przepis mam od mojej pani dietetyk ... podobno wolne od grzechu i nie wchodzą w boczki ...

          1 puszka czerwonej fasoli ( odsączonej )
          4 jajka
          3 łyżki oliwy 
          1/2 szklanki brązowego cukru
          3 łyżki kakao
          1/4 szklanki mielonych migdałów
          1 łyżeczka proszku do pieczenia
          można dodać kilka kropel olejku waniliowego
          opcjonalnie garść czekolady o jak najwyżej zawartości kakao

Rozgrzać piekarnik do 175 C .Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować na gładką masę .Przelać do foremek .
Piec 15 min.








z dwóch porcji ciasta można upiec np. tort ( forma 20 cm ) ... przełożyć serkiem naturalnym ( dodałam odrobinę żelatyny ) i udekorować owocami ...




                           Polecam ... życzę smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Agatko ależ fajny przepis, ciacho z fasolą :0 Koniecznie muszę wypróbować :)
    Pozdrawiam ciepło <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Agatko:))zapisałam i wypróbuję na pewno:))wiesz,że ja lubię takie niespotykane rozwiązania:)))a jeszcze jak w boczki nie idzie to już gratka:))))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł bardzo fajny. Ciekawa jestem smaku. Zrobię na pewno .Mam Pytanko . Fasola na trochę grube łuski, czy trudno jest uzyskać gładką masę? Jak długo trzeba miksować? I

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku jak biszkopt czekoladowy ... Ja miksuje w thermomixie kilka sekund wychodzi gladziuteńko wszystko kwestia jakiej firmy fasola :)

      Usuń
    2. Dzięki. Biorę się za pieczenie. Jak wyjdą na tyle dobrze, by można je pokazać to się pochwałę na blogu. Podobny przepis miałam od ojejkoleżanki ale jakoś się nie składało aby zrobić. Pozdrawiam

      Usuń

Serdeczne dzięki za dobre słowo :D