piątek, 14 listopada 2014

KOPERTÓWKA I PRZEPIS NA PIERNIK ...

    Poproszono mnie o zrobienie kartki urodzinowej ... 
      a ja zrobiłam    kopertówkę ...                   


         moje ciasto na piernik pachnie obłędnie i już zaczęło
                       leżakowanie ... 


 jeśli ktoś ma ochotę skorzystać podaję przepis ... piernik piekę od kilku lat i nie wyobrażam sobie świąt bez niego  ...

     1/2  kg prawdziwego miodu , najlepszy gryczany
       2  szklanki cukru 
     25 dag masła

składniki podgrzać niemal do wrzenia , masę schłodzić , do letniej lub chłodnej masy dodać stopniowo 

     1 kg mąki 
     3 całe jajka 
     3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1/2 szklanki  zimnego mleka
     1/2 łyżeczki soli 
     4- 6 torebek przyprawy korzennej do piernika

można dodać garść pokruszonych orzechów włoskich i 3 łyżki skórki pomarańczowej 
 dokładnie wyrobione ciasto przekładamy do naczynia szklanego lub kamionkowego garnka u mnie sprawdziło się szkło przykrywamy lnianą ściereczką i umieszczamy w chłodnym miejscu w spiżarni lub lodówce , ciasto leżakuje od 4 do 6 tygodni . Ciasto pieczemy 3-4 dni przed świętami .
Dojrzałe ciasto dzielimy na trzy części i po rozwałkowaniu pieczemy na blaszce każdy placek osobno .Po upieczeniu placki są twarde , 2- 3 dni i skruszeją .Na drugi dzień po upieczeniu przekładamy . Ja przekładam domowymi powidłami śliwkowymi . Jedna porcja na placek waży około 75 dag , ja piekę na blaszkach z kuchenki . Czas pieczenia 20 - 25 min.
( przy wyrabianiu ciasto będzie się lepiło do ręki i będzie rzadkawe , takie ma być )

                                                                                           Smacznego :)

                           Pozdrawiam cieplutko :)

                                      Buziaki :*



 


9 komentarzy:

  1. Piękna, pastelowa kopertówka :-))) Ja właśnie go jutro upiekę, bo należę do tych którzy kochają pierniki przez cały rok ;-))) Mój jest mięciutki po upieczeniu, bo nie wałkuję go tylko rozkładam na blaszce natłuszczoną olejem ręką .Ale każdy ma swoje sposoby .Pozdrawiam :-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo romantyczna karteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoja skarbnica pomysłów na piękne kartki chyba nie ma dna ;) Znów się zachwyciłam :)))
    A piernik...aż mi ślinka leci, chyba wreszcie spróbuję takiego leżakującego i się odważę zrobić dlatego dziękuję za sprawdzony przepis :)
    Pozdrawiam Agatko serdecznie i życzę miłego tygodnia :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu dziekuję :) a piernik polecam nic trudnego a smakuje obłędnie :)

      Usuń
  4. piękna karteczka:))ja też robię taki piernik pradawny:)))ale wart jest zachodu:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta piękna kartka będzie wspaniałą pamiątką. Pozdrawiam i zapraszam na candy

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za dobre słowo :D