Poproszono mnie o zrobienie kartki urodzinowej ...
a ja zrobiłam kopertówkę ...
moje ciasto na piernik pachnie obłędnie i już zaczęło
leżakowanie ...
jeśli ktoś ma ochotę skorzystać podaję przepis ... piernik piekę od kilku lat i nie wyobrażam sobie świąt bez niego ...
1/2 kg prawdziwego miodu , najlepszy gryczany
2 szklanki cukru
25 dag masła
składniki podgrzać niemal do wrzenia , masę schłodzić , do letniej lub chłodnej masy dodać stopniowo
1 kg mąki
3 całe jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1/2 szklanki zimnego mleka
1/2 łyżeczki soli
4- 6 torebek przyprawy korzennej do piernika
można dodać garść pokruszonych orzechów włoskich i 3 łyżki skórki pomarańczowej
dokładnie wyrobione ciasto przekładamy do naczynia szklanego lub kamionkowego garnka u mnie sprawdziło się szkło przykrywamy lnianą ściereczką i umieszczamy w chłodnym miejscu w spiżarni lub lodówce , ciasto leżakuje od 4 do 6 tygodni . Ciasto pieczemy 3-4 dni przed świętami .
Dojrzałe ciasto dzielimy na trzy części i po rozwałkowaniu pieczemy na blaszce każdy placek osobno .Po upieczeniu placki są twarde , 2- 3 dni i skruszeją .Na drugi dzień po upieczeniu przekładamy . Ja przekładam domowymi powidłami śliwkowymi . Jedna porcja na placek waży około 75 dag , ja piekę na blaszkach z kuchenki . Czas pieczenia 20 - 25 min.
( przy wyrabianiu ciasto będzie się lepiło do ręki i będzie rzadkawe , takie ma być )
Smacznego :)
Pozdrawiam cieplutko :)
Buziaki :*
Piękna, pastelowa kopertówka :-))) Ja właśnie go jutro upiekę, bo należę do tych którzy kochają pierniki przez cały rok ;-))) Mój jest mięciutki po upieczeniu, bo nie wałkuję go tylko rozkładam na blaszce natłuszczoną olejem ręką .Ale każdy ma swoje sposoby .Pozdrawiam :-)))
OdpowiedzUsuńEwinka dziękuję :) tak każdy ma swoje sposoby :)
Usuńkopertówka bardzo mi się podoba:))
OdpowiedzUsuńGosiu dziękuję :)
UsuńBardzo romantyczna karteczka :)
OdpowiedzUsuńTwoja skarbnica pomysłów na piękne kartki chyba nie ma dna ;) Znów się zachwyciłam :)))
OdpowiedzUsuńA piernik...aż mi ślinka leci, chyba wreszcie spróbuję takiego leżakującego i się odważę zrobić dlatego dziękuję za sprawdzony przepis :)
Pozdrawiam Agatko serdecznie i życzę miłego tygodnia :)))
Asiu dziekuję :) a piernik polecam nic trudnego a smakuje obłędnie :)
Usuńpiękna karteczka:))ja też robię taki piernik pradawny:)))ale wart jest zachodu:)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTa piękna kartka będzie wspaniałą pamiątką. Pozdrawiam i zapraszam na candy
OdpowiedzUsuń